EnglishSerbian
ПочетнаКњигеНови наслови у Библиотеци!

Нови наслови у Библиотеци!

branko copic - ne tuguj bronzana strazo

ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске у претходном периоду изњедрила је нове наслове на брајевом писму и у звучној техници, које овом приликом представљамо. Као и увијек трудили смо се да задовољимо укусе корисника и понудимо квалитетан и разноврстан избор књижевних дјела.

Нове књиге на брајевом писму

Бранко Ћопић: Не тугуј бронзана стражо

Специјална библиотека дала је свој допринос обиљежавању 100 година од рођења Бранка Ћопића штампањем на брајевом писму романа „Не тугуј бронзана стражо“, за који је 1958. Ћопић добио Нинову награду. Ово је прво издање овог помало запостављеног Ћопићевог дјела на брајевом писму.

У роману „Не тугуј бронзана стражо“ приказана је колонизација крајишких сељака у војвођанску равницу, њихово сналажење и несналажење у новој средини, друкчијој од њихове и географски и културно. Ћопић приказује живот својих горштака, који су дошли у равницу населивши пусто банатско село на граници Румуније. Вјешто и дирљиво, прожето хумором и сјетом, како само Ћопић умије, осликан је контраст онога што су колонисти собом понијели и онога што су у новој средини нашли, тај дуги и интимни сукоб различитих средина, обичаја и навика, не баш тако лако сналажење Крајишника на плодној и широкој земљи кад се још није потпуно прекинула пупчана врпца са крајем у којем се одрасло и борило са свакаквим недаћама тешког сељачког живота. На једном мјесту Ћопић за крајишнике каже да „живе у равници али станују у брду сјећања“. Роман садржи и сатиру на рачун власти, која је посебно храбра и зачуђујућа за вријеме у коме је дјело настало.

Брајево издање се састоји из два тома од укупно 239 страница, за штампу га је припремио и обрадио Јовица Радановић.

Нове звучне књиге у mp3 формату

Љубомир Ненадовић: Писма из Италије

Путопис „Писма из Италије“ Љубомира Ненадовића настао је током путовања по Италији послије 1850. године. Ипак су ова земља и утисци које је из ње понио за аутора у другом плану, и то од тренутка када је упознао владику Петра Другог Петровића Његоша. О Његошу су написана многа дјела, али „Писма из Италије“ заузимају посебно мјесто међу њима, јер је Његош приказан у другачијим, приснијим животним околностима. Од тренутка када је упознао Његоша, Љубомир Ненадовић сву своју пажњу усмјерава на овог невјероватног човјека, духовног и свјетовног вођу Црне Горе. Љубомир Ненадовић је црногорског владику упознао у Напуљу, марта мјесеца 1851. године и затекао га је у прилично лошем здравственом стању. Како је био одушевљен Његошем, Ненадовић одлучује да остане са њим у Напуљу. Све то му је дало прилику да о Његошу забиљежи невјероватне редове. Јер како на једном мјесту каже о Италији ће још многи писати, али о Његошу у овом јединственом моменту само он. Књига одише личним, срдачном тоном, хумором, топлином и родољубљем. Прочитала ју је Жана Вукосављевић.

Писма из Италије, одломак.mp3
Луис Хорхе Борхес: Алеф

У чувеној збирци прича из 1949. године приказан је митски и магијски, очаравајући Борхесов свијет симбола, гдје се преплићу теме бескраја, лавиринта, времена, огледала, двојника… У фантастичним причама овог Аргентинца нема ни простора ни времена, ни ликова уобичајених у литератури. Постоје у књижевној традицији, али не у стварности. Стварност није из живота ни искуства, већ изниче из фантазије. Осим овог, постоји и други свијет из снова. Насловна, култна приповијетка „Алеф“ говори о посљедицима које би бесмртност имала по људе. Алеф је тачка која обухвата сав простор земаљске кугле загледан из свих углова, тачка гдје се стиче цијела васељана. А то је само почетак… Чудесан свијет Борхесових прича дочарала је својим гласом Жана Вукосављевић.

Два краља и два лавиринта.mp3
Јевгениј Иванович Замјатин: Ми

Култни руски научно-фантастични роман Јевгенија Замјатина из 20-их година 20. вијека, претеча је класика дистопије – „Врли нови свијет“ Олдоса Хакслија и „1984“ Џорџа Орвела. Радња се одвија у далекој будућности, у којој цијело човјечанство живи у једној држави којом влада вођа зван Добротвор, људи су под строго диктираним условима, зову се по бројевима и живе у стакленим кућама гдје су стално под надзором стражара. Друштво је потпуно технологизирано а највиши је идеал приближити се функционалности машине. Као посљедица, одвија се дехуманизација друштва гдје су осјећања, машта, индивидуалност и самостално размишљање највеће срамоте. Роман је писан у облику дневника главног јунака Д-503. У комунистичкој Русији „Ми“ је био забрањен око 65 година, јер је указивао на мрачне аспекте препуштања управљања људским друштвом класи научника позитивиста и нормативистичкој администрацији која свему и свима одређује мјеру, као и мјесто које им припада. Свођење људи на бројеве и колективистичког друштва на математичке формуле само је оквир за једну осујећену љубавну причу са трагичним крајем. Роман је прочитао Саша Рожић.

Замјатин – МИ, одлонак.mp3
Тони Парсонс: Један по један

За љубитеље трилера и мистерије представљамо напети први роман у новом, експлозивном криминалистичком серијалу Тонија Парсонса, аутора бестселера „Човјек и дјечак“. Прије двадесет година седморица синова богатих повлашћених породица спријатељила су се у отмјеној приватној школи Грнчарево поље. Сада један по један умиру на најсвирепији могући начин. Детектив Макс Вулф недавно је премјештен у Одсјек за убиства лондонске полицијске станице Централни Вест енд. Он ускоро креће по крвавом трагу од забачених уличица и блиставих свијетала града преко најмрачнијих углова интернета све до највиших центара моћи. Роман је прочитао Саша Рожић.

Један по један – одломак.mp3

Књиге су увелико налазе на полицама Библиотеке и доступне су корисницима.

Пратите нас на: