EnglishSerbian
ПочетнаКњигеОбјављени нови наслови на брајевом писму из области законске регулативе особа са инвалидитетом

Објављени нови наслови на брајевом писму из области законске регулативе особа са инвалидитетом

zakonska regulativa na brajevom pismu

У сарадњи са невладином организацијом Хелсиншки парламент грађана Бањалука, ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС штампала је на брајевом писму двије књиге из области законске регулативе особа са инвалидитеом. Назив прве књиге је „Стратегија ефикасног модела сарадње између организација особа са инвалидитетом у БиХ“, а аутори су Ален Поповић, Борислав Ђурић, Жељко Бајић, Татјана Спасојевић, Мијат Шаровић, Спасоје Кулага, Илија Трнинић, Сувад Захировић и Елвира Бешлија.

Друга књига „Усклађеност закона у БиХ са УН Конвенцијом о правима особа са инвалидитетом – Главни резултати анализе и препоруке“ такође је плод рада групе аутора, тј. радних група из области здравства, социјалне заштите, запошљавања, образовања и културе и спорта.

Обе књиге претходно су објављене у црном тиску, у издању Хелсиншког парламента грађана, а ово је њихово прво издање на брајевом писму, штампано у тиражу од 70 примјерака. Уредник издања на брајевом писму је Јовица Радановић.

За све заинтересоване књиге су доступне на полицама библиотеке, а дио књига биће дистрибуиран установама и организацијама које се баве проблематиком слијепих и слабовидих лица у Босни и Херцеговини.

Knjige

Објављене књиге дио су пројекта под називом “ИН – Имплементација УН Конвенције о правима особа са инвалидитетом у БиХ”. Главни носилац пројекта је Хелсиншки парламент грађана Бања Лука, а партнерске организације су Организација ампутираца „УДАС“, Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске, Савез параплегичара и обољелих од дјечије парализе Федерације БиХ и Удружење слијепих Кантона Сарајево. Пројекат је замишљен тако да паралелно дјелује у два смјера – у смјеру законских интервенција (усклађивања домаћег законодавства на свим нивоима са УН Конвенцијом о правима ОСИ и отклањања узрока који дискриминишу особе са инвалидитетом) и у смјеру оснаживања организација ОСИ и равноправне интеграције ОСИ у друштвене процесе

Пратите нас на: